English
 

CAISE

Originar din China, Caisul are fructe foarte nutritive, parfumate, bogate in vitamine: Proprietatile medicinale sunt reduse. Are o mare arie de raspandire, incepand din Asia Centrala pana in nordul Chinei, din Manciuria pana in Caucaz. Este cultivat in Europa si America.

Fructele proaspete contin cca 85% apa, 0,8% proteine, grasimi, 10-13% levuloza si glucoza, un tip de carotenoide, saruri de Na, K (250 mg%), Ca, P, Fe, iar ca microelemente: cobalt, fier, brom, magneziu, vitamina A in cantitati apreciabile (250 mg%), vitamina B1, B2, niacin si cca 8 mg% vitamina C.

 

Calitati nutritionale (100g):

Proaspete, au o valoare energetica de 49-50 kcal, iar in stare uscata de 306 kcal.

Caisa cruda:

Carbohidrati 11 g

Zaharuri 9 g

Fibre alimentare 2 g

Grasimi 0.4 g

Proteine 1.4 g

Vitamina A echiv. 96 ?g 11 %

?-caroten 1094 ?g  10%

Vitamina C 10 mg 17%

Fier 0.4 mg 3%

 

Caisa uscata:

Carbohidrati 63 g

Zaharuri 53 g

Fibre alimentare 7 g

Grasimi 0.5 g

Proteine 3.4 g

Vitamina A echiv.180 ?g 20 %

?-caroten 2163 ?g  20%

Vitamina C 1 mg 2%

Fier 2.7 mg 22%

 

Beneficii pentru sanatate:

Caisa este foarte nutritiva mai ales uscata, antianemica, aperitiv, racoritoare, astringenta. Contribuie la mentinerea echilibrului nervos si chiar reface nervii. Reface celulele organismului, laxativ, antidiareic, indicat in reglarea digestiei. Intareste imunitatea. Samburii decorticati 4-6 bucati luati macinati sunt foarte utili contra cancerului.
Se poate folosi la: afonie, anemie, cancer, constipatie (in special cea uscata), convalescenta, depresie nervoasa, diaree, inapetenta, intarzierea cresterii la copii, insomnii, nervozitate, obezitate, rahitism, reumatism, senectute.

 

Cum se pastreaza:

Caisele se pastreaza foarte bine in frigider pentru 2 saptamani.

Pentru a le metine prospetimea un timp indelungat, acestea se pot congela. Pentru rezultate bune, fructele se taie in bucati mai mici si se indeparteaza partea superioara (coaja).

 

Retete:

Inghetata de caise

 

Ingrediente:

400 g caise coapte
200 g brinza de vaci
200 g zahar
200 g frisca
2 plicuri zahar vanilat

 

Mod de preparare:

Caisele se spala si se inlatura samburii. Se pun caisele la fiert cu apa si zahar, cat sa le acopere pe jumatate. Se tin pe foc 10-15 minute, apoi se racesc si se paseaza caisele cu pasatorul de la mixer sau intr-un blender.
Se adauga branza de vaci (rece, din frigider) si zaharul vanilat si se omogenizeaza compozitia. Se da compozitia de inghetata la congelator 15 - 20 minute.
Intre timp spargem samburii de caisa si ii curatam de pielita. Samburii se taie cu un cutit si ii vom folosi pentru a decora inghetata.
Se scoate compozitia de inghetata si frisca din frigider si se amesteca cu frisca, folosind un tel. Se amesteca de jos in sus, cu grija, pentru a pastra inghetata pufoasa. Se pune in cupe, se presara inghetata cu samburii de caisa si se da la congelator.

Caise
  Acasa Despre noi Fructe Legume Cariere Link-uri Oferta Contact