Originar
din China, Caisul are fructe foarte nutritive, parfumate, bogate in vitamine:
Proprietatile medicinale sunt reduse. Are o mare arie de raspandire, incepand
din Asia Centrala pana in nordul Chinei, din Manciuria pana in Caucaz. Este
cultivat in Europa si America.
Fructele
proaspete contin cca 85% apa, 0,8% proteine, grasimi, 10-13% levuloza si
glucoza, un tip de carotenoide, saruri de Na, K (250 mg%), Ca, P, Fe, iar ca
microelemente: cobalt, fier, brom, magneziu, vitamina A in cantitati
apreciabile (250 mg%), vitamina B1, B2, niacin si cca 8 mg% vitamina C.
Calitati
nutritionale (100g):
Proaspete,
au o valoare energetica de 49-50 kcal, iar in stare uscata de 306 kcal.
Caisa
cruda:
Carbohidrati
11 g
Zaharuri
9 g
Fibre
alimentare 2 g
Grasimi
0.4 g
Proteine
1.4 g
Vitamina
A echiv. 96 ?g 11 %
?-caroten 1094
?g 10%
Vitamina
C 10 mg 17%
Fier
0.4 mg 3%
Caisa
uscata:
Carbohidrati
63 g
Zaharuri
53 g
Fibre
alimentare 7 g
Grasimi
0.5 g
Proteine
3.4 g
Vitamina
A echiv.180 ?g 20 %
?-caroten 2163
?g 20%
Vitamina
C 1 mg 2%
Fier
2.7 mg 22%
Beneficii
pentru sanatate:
Caisa
este foarte nutritiva mai ales uscata, antianemica, aperitiv, racoritoare,
astringenta. Contribuie la mentinerea echilibrului nervos si chiar reface
nervii. Reface celulele organismului, laxativ, antidiareic, indicat in reglarea
digestiei. Intareste imunitatea. Samburii decorticati 4-6 bucati luati macinati
sunt foarte utili contra cancerului.
Se poate folosi la: afonie, anemie, cancer, constipatie (in special cea
uscata), convalescenta, depresie nervoasa, diaree, inapetenta, intarzierea
cresterii la copii, insomnii, nervozitate, obezitate, rahitism, reumatism,
senectute.
Cum
se pastreaza:
Caisele
se pastreaza foarte bine in frigider pentru 2 saptamani.
Pentru
a le metine prospetimea un timp indelungat, acestea se pot congela. Pentru
rezultate bune, fructele se taie in bucati mai mici si se indeparteaza partea
superioara (coaja).
Retete:
Inghetata
de caise
Ingrediente:
400
g caise coapte
200 g brinza de vaci
200 g zahar
200 g frisca
2 plicuri zahar vanilat
Mod
de preparare:
Caisele
se spala si se inlatura samburii. Se pun caisele la fiert cu apa si zahar, cat
sa le acopere pe jumatate. Se tin pe foc 10-15 minute, apoi se racesc si se
paseaza caisele cu pasatorul de la mixer sau intr-un blender.
Se adauga branza de vaci (rece, din frigider) si zaharul vanilat si se
omogenizeaza compozitia. Se da compozitia de inghetata la congelator 15 - 20
minute.
Intre timp spargem samburii de caisa si ii curatam de pielita. Samburii se taie
cu un cutit si ii vom folosi pentru a decora inghetata.
Se scoate compozitia de inghetata si frisca din frigider si se amesteca cu
frisca, folosind un tel. Se amesteca de jos in sus, cu grija, pentru a pastra
inghetata pufoasa. Se pune in cupe, se presara inghetata cu samburii de caisa
si se da la congelator.