English
 

CAPSUNI

Capsunile se numara printre cele mai timpurii fructe care ajung la maturitate in cursul anului (mai-iunie). Ele sunt solicitate pentru consum in stare proaspata, congelata sau prelucrata. In stare proaspata, capsunele contin 5-12% zaharuri, 0,6-1,6% acizi. Sub raportul vitaminei C, capsunele sunt intrecute numai de coacazele negre.

Capsunile fac parte din fmailia Rosaceae, subfamilia Rosoideae, genul Fragaria.

Din capsunul de padure provin soiurile europene de capsun, cu fruct mic. Denumirea de capsuni pe care o atribuim soiurilor existente in cultura este improprie; in realitate aceste soiuri sunt fragi cu fructul mare, provenite din trei specii de fragi americani.


Calitati nutritionale (100 g):

- 0,8 g proteine;

- 2,5 g grasimi;

- 7 g hidrati de carbon

- 0,04 mg vitamina A;

- 0,08 mg vitamina B1 si B2;

- 70 mg vitamina C;

- 0,9 mg fier;

- 2 mg sodiu;

- 25 mg calciu;

- 30 mg fosfor;

- iod;

- brom;

- sulf;

-siliciu;

- 89g apa.


Beneficii pentru sanatate:

Capsuna are o cantitate mai mare de vitamina C decit citricele. Potrivit specialistilor, alimentele bogate in vitamina C reduc riscul aparitiei cancerului gastro-intestinal. Opt fructe asigura 140% din necesarul de vitamina C zilnic. O ceasca de capsuni are doar 55 de calorii.

In tratamentul insomniilor, se recomanda consumul de capsune proaspete datorita procentului ridicat de vitamina B si de mangan, care regleaza activitatea sistemului nervos.
In tratamentul anemiilor capsunele sunt deopotriva indicate din pricina continutului lor in fier si cupru, iar datorita vitaminei K ajuta la buna functionare a ficatului.

Iodul dupa cum este bine cunoscut are un rol esential in fucntionarea glandei tiroide.
Efectul remineralizant al capsunelor deriva din continutul mare in magneziu si calciu, fosfor dar si provitamina A. Din aceasta cauza capsunele sunt recomandate in alimentatia bolnavilor de TBC, in tratamentul osteoporozei.


Cum se pastreaza:

Capsunile sint foarte perisabile de aceea este forte important sa fie tinute in frigider, intr-un vas acoperit cu o folie de plastic. Pastrate in conditii corespunzatoare, capsunile pot fi consumate si dupa citeva zile, desi cel mai gustoase sint in ziua cind sint culese. Este recomandabil sa nu fie curatate inainte de a fi puse in frigider, pentru ca isi pierd din proprietatile nutritive. Capsunile se pot pastra si la congelator. Fructele intregi rezista apropate 4 luni.Cel mai bine este sa fie congelate individual, pentru a evita lipirea lor, dupa care se pot pune intr-o punga, la temperaturi foarte scazute.


Retete:

Capsuni in ciocolata


Ingrediente:

100 g ciocolata
capsuni


Mod de preparare:

Se spala capsunile si se lasa sa se scurga. Se aleg pentru a fi trase in ciocolata numai capsunile cu codita si care sunt mai tari.
Se pune ciocolata intr-un ibric si se tine in apa fierbinte, pe foc, pana cand se topeste. Lasam sa se raceasca ciocolata si cand incepe sa se intareasca, inmuiem capsunile pe jumatate in ciocolata, tanandu-le de codita. Capsunile in ciocolata se aranjeaza cu grija pe o farfurie, cu partea cu ciocolata in sus, si se dau la frigider, pentru a se intari ciocolata.

Capsuni
  Acasa Despre noi Fructe Legume Cariere Link-uri Oferta Contact