English
 

CIRESE

> >

Ciresul crestea in stare salbatica in Asia occidentala. A fost adus in Europa inca din antichitate de catre generalul roman Lucullus. Acest fruct carnos pare sa fi fost oferit de Natura doar pentru placerea pulpei sale zemoase.

Sezonul de cire?e dureaz? 6-8 s?pt?mâni. Dup? gust, se deosebesc cire?e dulci ?i cire?e amare. Cire?ele dulci se ob?in numai de la pomii cultiva?i. Dup? consisten?a pulpei, se deosebesc trei grupe de soiuri dulci: cu pulp? moale, cu pulp? semipietroas?, cu pulp? pietroas?, acestea fiind cele mai valoroase. Cire?ele amare se ob?in de la pomii s?lbatici sau de la pomii altoi?i. Ele sânt mai mici decât cire?ele dulci, mai perisabile ?i sânt mai bogate în tanin. Din cire?ele amare se prepar? o dulcea?? de calitate superioar?, lichior, suc, ?erbet, etc.

 

Calitati nutritionale (100 g):

60 kcal/ 260kJ

Carbohidrati  16 g

Zaharuri  13 g

Fibre alimentare  2 g

Grasimi 0.2 g

Proteine  1.1 g

Vitamina C  7 mg

Fier  0.4 mg

 

  

Beneficii pentru sanatate:

Cire?ele au o actiune antiinfec?ioas? (m?resc reac?ia natural? de ap?rare a organismului), antireumatismal? ?i antirahitic?. Ele sunt un reglementator hepatic ?i gastric, un sedativ al sistemului nervos, contribuie la regenerarea ?esuturilor ?i au efect laxativ. Sunt indicate în tratarea aterosclerozei, a obezit??ii, a unor afec?iuni hepatice, a gutei, a artritismului, litiazelor(urinar? ?i biliar?), în fermenta?ii intestinale ?i constipa?ie. Pentru b?trâni ?i dispeptici, cire?ele fierte(sub form? de compot ?i dulcea??) sânt mai indicate decât cele proaspete. Se poate face ?i o cur? cu suc de cire?e.

 

Cum se pastreaza:

Ciresele au punctul de congelare ?2,3?-3,5șC. la ?1?-0,5șC pot fi p?strate 2-3 s?pt?mâni. Dup? trei s?pt?mâni de la depozitare î?i pierd gustul, aroma ?i aspectul. Umiditatea relativ? de 98% permite cea mai mare reducere a pierderilor în greutate, dar avantajeaz? dezvoltarea mucegaiurilor pe fructele înmuiate, r?nite sau îmboln?vite; de aceea, umiditatea se men?ine la cca 90%.

 

Retete:

Prajitura cu cirese

 

Ingrediente:

- cirese curatate, fara samburi 450 g
- faina  50g
- zahar pudra 6 linguri
- oua 2 buc.
- lapte 300ml
- unt 40g
- sare ~un varf de lingurita
- rom ~o lingurita

 

Mod de preparare:

Porniti cuptorul cu jumatate de ora inainte de a coace prajitura si ungeti o tava de copt cu putin ulei. Se curata si se spala ciresele,se scurg si se scoateti samburii.  Se aseaza ciresele in tava dupa care se cerne faina si sarea intr-un castron incapator, se adauga 2 linguri de zahar, apoi ouale batute. Incalziti laptele si turnati-l incet peste faina si oua, avand grija sa bateti continuu cu telul astfel incat sa se omogenizeze complet. Se topeste untul intr-o craticioara la foc mic si se toarna peste aluat, impreuna cu romul. Dupa aprox 15 min. amestecati din nou pana cand devine un aluat cat de cat fluid si curge usor din vas. Se toarna aluatul in tava pregatita din timp si se coace prajitura aprox 30-35 min. in cuptorul preincalzit. Cand este gata, se scoate prajitura din cuptor, se presara zahar din belsug si se serveste calda. Prajitura cu cirese poate fi mancata cu smantana.

Cirese
  Acasa Despre noi Fructe Legume Cariere Link-uri Oferta Contact