English
 

CURMALE

Curmalul este un palmier, cunoscut si apreciat inca din antichitate, fiind privit de catre vechii egipteni ca un simbol al fertilitatii, reprezentat pe monezi si pe monumentele cartaginezilor, fiind cultivat in principal pentru fructele sale cu un bogat continut de zahar.

Curmalul are un trunchi brun care se termina in varf cu un smoc de frunze rigide, lungi, de culoare verde?inchis, in forma de pana, frunze care, pe masura ce planta se dezvolta, se usuca incepand de la baza tulpinei. Resturile de frunze uscate pe care le gasim pe baza tulpinei curmalului au aspect de spini. La curmal, florile sunt mici si grupate in inflorescente de mari dimensiuni iar fructul este comestibil.

Calitati nutritionale (100 g):

277 kcal

1.9 g proteine

74 g glucide

0,6 g lipide

8,7g fibre alimentare

Beneficii pentru sanatate:

Actiune benefica asupra prostatei si rinichilor.

Recomandate Ón nevroze si alte boli ale sistemului nervos, Ón nevrite si pentru refacerea organismului.

Previn bolile canceroase.

Cum se pastreaza:

Se pasteaza in frigider si e indicat sa se consume in maxim 2 zile.

Retete:

Tort de curmale cu crema de ciocolata

Ingrediente:

12 albusuri
250 gr zahar pudra
250 gr alune macinate sau nuca sau migdale
250 gr curmale taiate felii subtiri
2 linguri de rom
Pentru crema:
6 galbenusuri
6 linguri zahar
400 gr unt
75-85 gr ciocolata topita
rom, vanilie dupa gust

Mod de preparare:

Albusele se bat spuma tare cu zaharul praf, apoi se adauga curmalele macerate in cele 2 linguri de rom ( procesul de macerare este de la o ora pina la 4 depinde de timpul dvs) alunele macinate( nuca sau migdalele). Se tapeteaza cu hartie unsa cu ulei o tava se pune compozitia in tava si se coace la foc potrivit pana o scobitoare pe care o introducem in mijlocul blatului o scoatem afara curata. Se lasa la racit apoi se taie pe lungimea blatului in doua si apoi cele doua jumatati se mai taie odata , de data asta pe orizontala. Rezulta 4 foi dreptunghiulare.

Pentru crema se pune la fiert pe aburi 6 galbenusuri cu 6 linguri de zahar si 3 linguri de cacao. Dupa topirea zaharului, se raceste putin crema obtinuta si se amesteca cu untul frecat spumos dupa care se adauga ciocolata topita si esenta de rom si vanilie dupa gust. Se umple tortul cu crema obtinuta dar sa nu uitati sa lasati putina crema si pentru imbracat tortul.

Curmale
  Acasa Despre noi Fructe Legume Cariere Link-uri Oferta Contact