English
 

GUTUI

Gutuia este o baca falsa, acoperita de un puf cafeniu. Gutuile coapte au culoare galbena. Ating dimensiuni de 7-12 cm lungime ?i 6-9 cm latime. Sunt tari si aromatice, cu pulpa astringenta. Isi mentin consistenta ferma, aroma si aciditatea, chiar si dupa fierbere. Au un continut ridicat de pectine, care le confera un grad mare de gelificare. Se pastreaz? bine timp indelungat.

Calitati nutritive (100g):
Calorii: 65
Proteine: 0,5%
Fibre: 6,4g
Vitamine: provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, calciu, fosfor, fier, sodium, potasiu

Cum se prepara:
-Gutuile vor incepe sa se deterioreze dupa o saptamana daca le pastrati pe tejghea. Este recomandat sa tineti gutuile in frigider, dar infasurati-le bine pentru a evita zgarieturile. La frigider gutuile ar trebui sa reziste la fel de mult ca si merele.

Beneficii pentru sanatate:
-imbunatatesc starea de spirit
-stimuleaza apetitul
-stimuleaza pofta de mancare
-amelioreaza infectiile respiratorii, chiar si astmul
-taie greata
-sucul este folosit pentru spalatul pe dinti
-infrumuseteaza tenul: reduce ridurile si hidrateaza pielea

Atentie !!! Semintele de gutui sunt otravitoare consumate in cantitati mari pot duce la insuficiente respiratorii si chiar moarte.

Reteta: Friptura de pui cu gutui la cuptor

Ingrediente:
2 pulpe de pui
5 cartofi potriviti
1 gutuie
1 ceapa potrivita
Sare, delicat
30 ml de ulei

Preparare:
Curatati cartofii, ceapa si ii taiati rondele. Gutuia o taiem felii subtiri de max. 1 cm. Ordinea in tava: puneti mai intai cartofii, urmati de ceapa, pulpele de pui, gutuile. Codimentati dupa gust. Adaugati o cana de apa, acoperiti cu folie de aluminiu si bagati la cuptor pentru 40 de minute. Luati folia si mai dati la cuptor inca 10-15 minute pentru a da culoare pulpelor. Nu uitati sa puneti acum pulpele la suprafata!

Gutui
  Acasa Despre noi Fructe Legume Cariere Link-uri Oferta Contact