English
 

KIWI

Kiwi este fructul comestibil al plantelor Actinidia chinensis si Actinidia deliciosa din Asia. Denumirea chinezeaca este Yang Tao (mura sau strugurele gastei). Fructul are o forma ovaloida, de marimea unui mar mijlociu (7-10 cm lungime si o greutate de circa 80-100 g), cu miezul verde, carnos, acrisor. Coaja verde-maronie pufoasa (acoperita cu perisori aspri), nu este comestibila. Pulpa fructului este carnoasa, de culoare verde, cu seminte mici, viabile, dispuse circular catre interiorul fructului. Planta de kiwi este foarte sensibila la ger si la vant, preferand solurile umede, umbroase si putin calcaroase.

Calitati nutritive (100g):
Calorii: 49,0kcal
Proteine: 1,1g
Carbohidrati: 10,6g
Greutate: 80-100g
Fibre:1,9g
Vitamine: magneziu, fier, calciu, vitamina E, B6, C, acid folic, crom.

Cum se pastreaza:
-Kiwi-ul complet copt se pastreaza cel mai bine la temperatura camerei, intre 3 si 5 zile. Puteti grabi procesul de coacere daca puneti fructul intr-o punga de hartie impreuna cu un mar, o banana, o rosie sau o para toate acestea emanand gaz de etilena, care accelereaza procesul de coacere. Daca este tinut la frigider, kiwi-ul copt poate rezista pana la 3 saptamani.

Beneficii pentru sanatate:
-este recomandat mai ales iarna
-indicat pentru a reduce riscul producerii cancerului, a bolilor de inim?
-previne formarea cataractei
-este vital pentru cresterea copiilor, intarirea oaselor, dezvoltarea cerebrala si sanatatea sistemului imunitar
-rol important in controlarea presiunii sangelui si a activitatilor inimii.

Reteta: Salata de kiwi, cirese, mango si menta

Ingrediente:
-cirese
-kiwi
-mango
-menta

Mod de preparare:
Se amesteca toate fructele, mango si kiwi se taie felii. Se poate servi cu frisca si ciocolata. La sfarsit se aduga cateva frunze de menta.

Kiwi
  Acasa Despre noi Fructe Legume Cariere Link-uri Oferta Contact