English
 

LAMAI

Lamaia este fructul arborelui Citrus limon. Ea este foarte des intilnita in alimentatie, in cosmetica si in practica farmaceutica datorita diferitilor compusi chimici pe care ii contine. Lamaia reprezinta un exemplu in care granita dintre aliment si remediu este foarte putin vizibila.

Calitati nutritive (100g):
Calorii: 36/100gr
Proteine: 0,9%
Vitamine:vitamina A, B, C

Cum se pastreaza:
-Lamaile puse intr-o punga de plastic si baga-te la frigider se pastreaza pana la 6 saptamani. Daca aveti multe lamai si nu vreti sa se strice, stoarceti-le si puneti-le la inghetat in forma pentru cuburi de gheata, cuburile mai apoi le puneti intr-o punga de plastic. Sucul proaspat stors se pastreaza pana la 4 luni.

Beneficii pentru sanatate
-pentru intretinerea pielii mainilor (zeama), carora le reda culoarea si supletea
-previne formarea ridurilor in cazul tenurilor grase
-pentru pistrui se prepara un amestec din 200 g de otet de 9 grade si coaja de la doua lamai, se lasa sa se macereze timp de sapte zile (coaja este maruntita). Cu acest preparat se ating apoi pistruii de pe fata sau negii de pe maini de doua ori pe zi. Tot pentru pistrui se dizolva sare in sucul de lamaie si se aplica, iar cu lichidul rezultat se fac lotionari scurte sau se ating negii
-uleiul din coaja lamailor reda culoarea pielii mainilor, patata cu sucuri de fructe sau de zarzavaturi.

Reteta: Budinca cu lamaie si caise

Ingrediente
125 g caise deshidratate
3 linguri suc de portocale, incalzit
50 g unt
125 g zahar cu granulatie fina
zeama si coaja rasa de la doua lam?i
2 oua
50 g faina cu agent de dospire
300 ml lapte
crema de vanilie sau frisca, pentru servit

Mod de preparare
Porniti cuptorul cu circa un sfert de ora inainte de a va apuca de gatit. Ungeti cu putin ulei un vas termorezistent de circa 1 litru. Inmuiati 10-15 minute caisele in sucul de portocale, apoi asezati-le pe fundul vasului termorezistent. Frecati untul si zaharul cu coaja rasa de lamaie pana obtineti o spuma usoara. Separati galbenusurile de albusuri si incorporati galbenusurile, unul cate unul, in spuma de unt, intercalate cu cate o lingura de faina. Bateti cu telul pana obtineti o compozitie omogena. Adaugati laptele si zeama de lamaie in compozitia de mai sus, apoi incorporati albusurile batute spuma tare. Turnati compozitia in vasul termorezistent si asezati-l intr-o tava in care puneti apa rece pana la jumatatea inaltimii vasului. Coaceti circa 45 minute in cuptorul preincalzit; scoateti din cuptor si serviti imediat, cu crema de vanilie sau frisca.

Lamai
  Acasa Despre noi Fructe Legume Cariere Link-uri Oferta Contact