English
 

MANDARINE

Mandarinul ar trebui sa fie mult mai mic sau egal in inaltime cu portocalul dulce, depinzand de varietate. Mandarinele sunt turtite, coaja este de culoare portocaliu deschis si portocaliu-rosu atunci cand sunt coapte, iar bucatile pot fi usor detasate intre ele. Semintele sunt mici si ascutite la un capat. Mandarinele se mananca pur si simplu, sau se folosesc pentru salate, budinci sau prajituri. Foarte putine tipuri pot fi conservate in sirop. Uleiul care iese din coaja este folosit pentru lumanari cu miros, gelatine, inghetate, guma de mestecat, etc. Esenta acestui ulei este folosita si in bauturile racoritoare sau alcoolice.

Tipuri
-Satsumas: Acest soi are o calitate constanta in regiunile unde iernile sunt foarte reci si verile foarte fierbinti. Fructul este de marime mica si medie si are o forma sferica, nu are seminte (intre 0 si 6 seminte maxim).
-Nova: Este un soi dulce, zemos si fara seminte care se curata foarte usor. Recolta se face dupa decembrie si fructele ar trebui culese atunci cand sunt coapte, pentru ca daca nu exista posibilitatea ca acestea sa se strice in copac.

Calitati nutritionale (100g):
Calorii 53
Proteine 0,8
Lipide 0,3
Carbohidrati 13,3
Fibre 1,8

Cum se pastreaza:
-Mandarinele sunt d?j? foarte coapte in momentul in care le cumperi. Poti sa le pastrezi aproximativ o saptamana la temperatura camerei (cu conditia sa nu fie foarte cald in casa) si apoi poti sa le bagi la frigider separt de alte fructe si legume pana la 2 saptamani.

Beneficii pentru sanatate
-ajuta la echilibrarea sistemului nervos central
-efecte benefice asupra ficatului
- sunt antiinfectioase datorita cantitatii mari de vitamina C

Retete: Prajitura cu branza si mandarine

Ingrediente:
-500 gr branza de vaci
-2 doze mici de mandarine
-2 mandarine proaspete
-2 pachetele de zahar vanilat
-2 plicuri budinca vanilie
-160 gr zahar
-1 vf sare
-4 oua
-1 lingurita praf copt
-piscoturi
-ciocolata amaruie cu aroma de portocala

Mod de preparare (timp estimat: 1 h, complexitate: redusa)
Mandarinele din doza se pun la scurs. In lipsa de mandarine proaspete, pastrati zeama de la compot pentru a inmuia piscoturile. Se mixeaza ouale, zaharul, zaharul vanilat, sarea si coaja rasa de la mandarine. Se adauga branza, se mixeaza mai departe. Amestecati praful de budinca cu praful de copt, presarati peste amestecul de branza, mixand constant. Se unge o tava si se tapeteaza cu putin gris. Se toarna jumatate din aluat in tava, dupa care se aseaza feliutele de mandarine deasupra. Pastrati vreo 20 de feliute pentru decor. Turnati si jumatatea cealalta de aluat peste, si dati la cuptorul ?ncins la 180 -190?C timp de 40-45 minute. Se lasa la racit. Dintr-o mandarina se taie feliute subtiri pentru decorat, iar din restul bucatilor stoarceti sucul si treceti piscoturile pe ambele parti prin el. Aranjati piscoturile inmuiate peste prajitura rece. Cu feliutele subtiri de mandarina si cele ramase din compot, se decoreaza dupa fantezie.

Mandarine
  Acasa Despre noi Fructe Legume Cariere Link-uri Oferta Contact