English
 

PRUNE

Prunus domestica(Prunul) Prunul este una din cele mai importante specii pomicole din tarile cu climat temperat. Prunul este o specie valoraosa si datorita faptului ca pomii au cerinte relativ mici fata de conditiile ecologice, necesita o agrotehnica relativ simpla si au un potential productiv ridicat si constant. La majoritatea soiurilor trunchiul este mijlociu si acoperit in tinerete cu unritidom de culoare cenusie. Coroana, are , in functie de soi diametre si inaltimi cuprinse intre 4-7 m, o forma globuloasa, elipsoida sau invers piramidala, cu ramuri de schelet. Florile sunt hermafrodite, cu petale albe sau alb-verzui, de dimensiuni diferite. Inflorirea are loc inainte sau simultan cu infrunzirea. Fructele sunt drupe de dimensiuni, forme, gust, aroma si culori foarte diferite. In tara noastra sunt considerate valoroase soiurile cu fructe mijlocii(35-40 g) cu pielita colorata unicform in vanat-inchis si acoperite cu un strat fin dar persistent de ?pruina? cu gust placut si aroma fina, samburele mic si neadernt la pulpa.

Prunul este mult raspandit pe glob, in special in zonele temperate din emisfera nordica. Specia ocupa locul al XI-lea pe glob dupa mere, citrice, banane, piersici si ananas si locul al II-lea in zonele temperate dupa mar cu circa 1,7 milioane ha si o productie totala de circa 13,5 milioane tone. Productia cea mai mare de prune se obtine in Asia urmata de Europa, America de Nord, America de Sud, Africa si Oceania.
Pe plan mondial, tari mari producatoare sunt China, S.U.A., Turcia, Argentina, Iugoslavia, Romania. In Europa, tarile mari producatoare de sunt: ex Iugoslavia, Romania, Germania, Bulgaria, Franta, etc.

In comparatie cu alte fructe, au o valoare nutritiva foarte ridicata datorita continutului mare de zahar. Datorita vitaminelor pe care le contin (A, B1, B2, C, PP), a mineralelor (potasiu, calciu, fier si sodiu), prunele sunt o sursa de sanatate, importanta pentru organism de substante nutritive.


Calitati nutritionale (100 g ):

50 kcal/ 190kJ

Carbohidrati 11.4 g

Zaharuri 9.9 g

Fibre alimentare 1.4 g

Grasimi 0.3g

Proteine 0.7 g

Vitamina C 9.5 mg 16%


Beneficii pentru sanatate:

Regleaza tranzitul intestinal;

Imbunatatesc functionarea ficatului si a pancreasului;

Amelioreaza durerile reumatice;

Elimina toxinele din organism;

Ajuta la tratarea anemiei, datorita aportului crescut de vitamine;

Cresc imunitatea organismului;

Combat afectiunile renale si biliare;

Amelioreaza starile febrile;

Normalizeaza pofta de mancare;

Previn formarea hemoroizilor;

Diminueaza inflamatiile;

Au proprietati energizante datorita continutului de zaharuri, reusind sa stimuleze sistemul muscular si pe cel nervos.

In cosmetica, prunele sunt folosite sub forma de masti cu proprietati astringente, pentru detoxifiere in cazul tenului gras, cu porii deschisi.


Cum se pastreaza:

Acest tip de fructe se poate pastra foarte putine zile. Cand este foarte cald trebuie tinute la rece, dar acest lucru reduce din aroma.


Retete:

Galuste de cartofi umplute cu prune


Ingrediente:

Cartofi 1,5 kg

faina 300 g

oua 3 buc

prune 1,5 kg

zahar 150 g

pesmet 100 g

unt 100 g

sare


Mod de preparare:

Cartofii se fierb, se curata, se trec prin masina de tocat, se amesteca cu faina, ouale si sarea, facandu-se un aluat putin mai moale decat aluatul pentru taitei, se face din el un sul cu diametrul de 5 cm, din care se taie felii cu grosimea de 1 cm, cu care se imbraca prunele. Se fierb in apa cu sare, se scurg, se toarna peste ele pesmetul rumenit in unt si se presara cu zahar.

Prune
  Acasa Despre noi Fructe Legume Cariere Link-uri Oferta Contact