English
 

STRUGURI

Strugurii, fructe sacre au fost cultivati prima data in nord-vestul Asiei, iar acum sunt extrem de populari in toata Europa si in SUA. Fructul proaspat arata ferm, cu boabele bine prinse in ciorchine. Strugurii se pot manca cruzi dar sunt foarte buni si in dulceata, suc, jeleu, otet ,vin si ulei . Acestia cresc in ciorchini cu capacitate de la 6 la 300 de boabe, si pot fi purpuri, albastri inchis, galbeni, verzi si roz.

Tipuri
-Albi: strugurii albi, sunt de fapt verzi si sunt derivati din strugurii rosii.
-Roze: struguri cu pielita colorata si pulpa necolorata sau foarte slab colorata
-Negrii: Strugurii negri pot fi de la rosu deschis la negru purpuriu.

Calitati nutritive (100g):
Calorii: 69
Proteine: 0,7
Lipide: 0,2
Carbohidrati: 18,1
Fibre: 0,9
Vitamine : A, B1, B2, B6, K, PP

Cum se pastreaza:
-Inainte de stocare, rupeti orice bob de strugure care pare alterat si puneti-I la frigider; se pastreaza in stare perfecta intre o saptamana si zece zile. In timp ce sunt la frigider, mai verficati-I din cand in cand si inlaturati boablele alterate. Strugurii se pot si congela, si se pot pastra in aceste conditii pana la trei luni.

Beneficii pentru sanatate:
- efect de reconfortare, vitaminizare si mineralizare
- scad riscul de boli cardiovasculare
- reduc nivelul colesterolului
- micsorarea tensiunii arteriale
- influenteaza pozitiv sistemul cardiovascular

Retete: Struguri cu smantana

Ingrediente
- 100g struguri verzi, daca se poate fara samburi;
- 100g struguri rosii, de preferinga fara samburi;
- 100g struguri negri, de preferinta fara samburi;
- 225g smantana;
- 3 linguri zahar brun;
- 1 lingura fistic.

Mod preparare:
Se spala boabele de struguri, se scurg de apa si se taie in jumatate. Mai intai se pun strugurii verzi intr-un castron. Se toarna 5 linguri de smantana deasupra si se presara 1 lingura de zahar. Apoi se presara strugurii rosii peste cei verzi, se acopera cu alte 5 linguri de smantana si se presara 1 lingura de zahar. La sfarsit se pun strugurii negri, se toarna restul de smantana in mijloc si se presara din nou o lingura de zahar deasupra. Se toaca fisticul si se presara deasupra. Se serveste imediat.

Struguri
  Acasa Despre noi Fructe Legume Cariere Link-uri Oferta Contact