English
 

ARDEI

Au fost una din primele culturi cultivate din cele doua Americi, gasindu-se seminte de acum 5000 ani. Se crede ca ardeii au fost domesticiti de macar cinci ori de popoarele preistorice, in zone diferite din America de Sud, Centrala si de Nord: in sudul Peru-ului, in nordul Mexic-ului si in regiuni din Colorado. Cristofor Columb a adus in Europa semintele de ardei pentru a-l utiliza drept condiment. Astazi este leguma si condimentul national al ungurilor, de altfel in Ungaria se gasesc cele mai bune varietati de ardei. In cultura se gasesc 4 feluri de ardei: iuti, grasi, lungi (kapia) si gogosari

Tipuri
-Gras Bianca: Un ardei gras cultivat cu succes in Romania pe scara larga, in sere, solarii si camp. Foarte timpuriu, cu capacitate buna de fructificare, fructe mari, cu 3-4 lobi de culoare alb-g?lbuie. Greutatea medie a fructului 150-200 g. Are putere mare de crestere, internodii scurte si sistem radicular puternic dand un echilibru bun intre crestere si fructificare. La culturile protejate, 40% din productia totala se obtine la primele recolt?ri. Potential ridicat de productie. Reactioneaza foarte bine la tehnologia aplicata corect.
-Gras Galben
-Gras Portocaliu
-Gras Rosu
-Gras Verde
-Iute: O planta viguroasa cu un foliaj bogat ce acopera foarte bine fructele pana la maturitate. Fructul este lung (16 cm lungime si 2 cm diametru la baza), ascutit, cu peretii grosi, de culoare verde-inchis ajungand la rosu intens la maturitate. Are un potential de productie ridicat si se preteaza la toate tipurile de cultura.
-Kapia Galben
-Kapia Rosu: Varietate timpurie cu capacitate buna de fructificare, planta viguroasa, formand tufe compacte. Fructele sunt ferme, uniforme, de culoare rosu-inchis stralucitor cu aspect comercial deosebit, conic aplatizate fara tendinta de curbare. Recomandat in special pentru cultura in camp. In urma unei tehnologii corect aplicate se obtin productii mari.

Cum se pastreaza:
-Ardeiul iute se pastreaza nespalat in prosoape de hartie, in frigider, pana la trei saptamani. De asemenea pot fi atrnati si pusi la uscat, folosindu-se in forma lor uscata.
-Ardeiul gras agreaza temperaturile reci, ideal intre 45 grade F si 50 grade F, cu o buna umiditate. Ardeii sunt sensibili la etilena, deci nu trebuie pastrati langa alte fructe sau legume producatoare de etilena cum ar fi perele sau merele. Tineti ardeii in pungi de plastic si se vor pastra pana la 5 zile in frigider. Ardeii verzi se vor pastra mai mult decat alte tipuri de ardei.

Calitati nutritionale (100g):
Calorii 24
Proteine 1.4
Lipide 0
Carbohidrati 4
Fibre 1.5

Beneficii pentru sanatate
-este ideal in dietele de slabire
-reduce riscul de cancer
-200 de grame de ardei asigura necesarul de vitamina C al unui adult pentru o zi
-cu ajutorul Vitaminei A, combate radicalii liberi
-are actiune antiseptica
-capsaicina - substanta continuta de ardeiul iute, este un anticoagulant eficient, care ajuta la prevenirea infarctului miocardic sau atacului cerebral.
-creste rezistenta la infectii
-consumul de ardei iute scade riscul aparitiei cancerului
-ardeiul iute este indicat in tratarea caderii parului, tonifierea coardelor vocale la cantareti, oratori, profesori si in tratarea entorselor

Retete: Ardei umpluti cu carne

Ingrediente:
12 ardei grasi mijlocii,
750 g carne macra,
1 felie de paine,
1 ceapa,
3 linguri de orez,
1 lingurita de marar tocat,
sare,
2 linguri de untura,
1 de bulion,
1 lingurita de faina,
2 linguri de smantana.

Mod de preparare :
Se da carnea si o felie de paine, inmuiata si stoarsa bine, prin masina de tocat. Cand carnea este slaba se adauga si o lingura de jumari ramase de la topitul unturii. Separat se prajesc, in putina untura, ceapa taiata marunt si orezul ales si spalat se sting cu putina apa si se amesteca cu carnea. Se aleg ardeii grasi. Se taie un capac in jurul coditei si se curata de seminte. Daca ardeii sunt iuti se oparesc in apa clocotita, in care se tin 5 min. Se scurg si se umplu cu tocatura. Inainte de a?i aseza cu sos in cratita, dupa ce sunt umpluti, ardeii trebuie prajiti intr?o tigaie cu putina untura. Se aseaza in cratita si deasupra se toarna un sos facut din faina, bulion de rosii si apa. Se acopera si se pun sa fiarba inabusit la cuptor. Inainte de a?i servi, se pun 2?3 linguri de smantana.

aaa aaa
Ardei
  Acasa Despre noi Fructe Legume Cariere Link-uri Oferta Contact