English
 

CARTOF DULCE

Batatul (Ipomea batatas) este supranumit si cartoful dulce. Batatul este o planta perena, din familia Convolvulaceae, cu frunze mari, flori albe sau roz si tulpina lunga taratoare, cultivat pentru radacinile sale comestibile, bogate in amidon, vitamine si zahar. Radacinile sale se consuma in stare fiarta ca piure, coapte sau prajite, sub forma de cartofi pai, iar in unele tari se prepara diferite conserve . Aceste radacini comestibile care se dezvolta in pamant sunt foarte dulci, datorita continutului mare in zaharuri: circa 31% hidrati de carbon, din care circa 6% zaharoza. Datorita continutului mare in amidon, batatul este folosit in industria spirtului, industria alimentara, precum si in industria textila si a hartiei.
Mentionam ca batatul contine in cantitati apreciabile si vitaminele A, B si C. Din punct de vedere botanic, batatul sau cartoful dulce este o planta erbacee, anuala sau perena in functie de conditiile pedo?climatice in care se cultiva. Tulpinile sale sunt subtiri si taratoare, cu o lungime de circa 1-3 m, care pot ajunge pana la 8-10 m. Florile se aseamana cu cele de zorele, iar radacinile sunt subtiri si ajung pana la 1-2 m. Acestea se ingroasa din loc in loc, formand organele comestibile ale plantei. Datatul este de origine din America Centrala si se cultiva pe suprafete intinse in China, India, Japonia, in partea de sud-est a Asiei si in Africa. De asemenea, se cultiva si in sudul Rusiei, S.U.A., America de Sud si chiar in zonele mediteraneene ale Europei. Aceasta planta inlocuieste complet cartoful in regiunile subtropicale si tropicale.

Soiurile cele mai mult cultivate sunt: Nancy Gold, Nancy Hali, Porto Rico, Georgia Red, Coastal Sweet, Lanfan, Ninhuan si altele.
Recoltarea batalului se face toamna, in mod similar cu modul de recoltare aplicat in culturile de radacinoase. Tuberculii radacinosi tre?buie recoltati cu atentie, intrucat acestia se rup foarte usor, produ-candu-se rani care ingreuneaza foarte mult pastrarea lor. Dupa recoltare, tuberculii se usuca timp de 10-12 zile in camere speciale, la o temperatura de 26-30?C si o umiditate relativa a aerului de 80%.
Dupa structura sa, batatul se apropie de alte radacinoase, insa se deosebeste de acestea prin existenta unor fascicule vasculare fibroase, pline cu un suc laptos, care strabat toata masa radacinii. Din compozitia sucului fac parte substante usor oxidabile, datorita carora batatul taiat se ingalbeneste repede, iar in atingere cu fierul se innegreste.

 

Calitati nutritionale (100g):

Energie  105 kcal

Proteine   2,22g

Apa 74,43%

Amidon 14,43%

Zahar total 3,48%

Glucoza 0,58%

Celuloza 1,10%

 

Beneficii pentru sanatate:

ajuta la stabilizarea nivelului optim de zahar din sange si la diminuarea rezistentei la insulina

regleaza tensiunea si previne hipertensiunea arterial?

previn infec?iile ?i ofera energie organismului

con?in antioxidan?i, care reduc riscul de boli de inim?, de accidente vasculare, de cancer ?i de cataract?

 

Cum se pastreaza:

Depozitarea batatului se face in incaperi speciale curate, la o temperatura de 12-15?C si o umiditate relativa a aerului de 85-90%, pe o perioada de circa 4-6 luni.

 

Retete:

Gratin de cartofi dulci (yams)

 

Ingrediente:

3 cartofi dulci
8 cartofi obisnuiti
cateva linguri de unt
300 ml smantana lichida
300 ml zeama de supa
2-3 crengute de cimbru uscat
1 fir de rozmarin
un varf de cutit nucsoara
150 gr nuci tocate, dar nu f. marunt
doi pumni de bezele

 

Mod de preparare:

Se taie cartofii felii si se aseaza un start de cartofi obisnuiti intr-un vas de yena uns cu putin unt, apoi un strat de cartofi dulci si tot asa pana se uple vasul.
Se incalzeste cuptorul la 175 C (350F).
Intr-o craticioara se pune la fiert smantana, zeama de supa, sare, piper, cimbru, rozmarin si nucsoara si se lasa pana da in clocot, apoi se da la o parte si se toarna peste cartofi. Deasupra cartofilor se pun bucatele mici de unt si cateva bezele, se acopera cu folie de aluminiu si apoi se da vasul la cuptor cca 30 min, pana incepe sa fiarba sosul, apoi se da la o parte folia de aluminiu si se mai lasa inca 20 de minute, cat sa scada sosul cam la jumatate. Se presara pe deasupra nucile si restul de bezele si se mai tine la cuptor inca 5-10minute cat sa se topeasca bezelele si sa se prajeasca putin nucile.

Cartof dulce
  Acasa Despre noi Fructe Legume Cariere Link-uri Oferta Contact