English
 

CARTOFI

Este o planta care, scotand-o din banalitate si analizand-o, se arata destul de ciudata. Ea face parte din categoria plantelor otravitoare, deoarece partea aeriana contine substante care, intr-o anumita concentratie, sunt letale prin ingerare. Totusi, partea ce se dezvolta in pamant este foarte hranitoare si gustoasa.

Tipuri
-Albi: Cartofii albi se pot folosi la cuptor, fierti, copti dar gustul cel mai bun il au in salate. Cartofii albi de calitate trebuie sa fie tari, netezi si ca si colorit trebuie sa fie de la alb stralucitor la crem.
-Rosu: Acest tip de cartof se preteaza cel mai bine la cuptor sau prajiti. Cei de calitate trebuie sa fie tari, netezi si de culoare rosu stralucitor.
-Dulce: Cartofii dulci pot fi mancati fierti, copti sau prajiti. Cand feliile se usuca in soare si pe pamant, se da o aroma care ramane in conditii bune o perioada indelungata de timp. In Indonezia, cartofii dulci sunt inmuiati in apa sarata pentru aproape o ora pentru a inhiba cresterea microbiana inaintea uscarii. Faina este folosita ca o coca in coacerea painii si ca stabilizator in industria inghetatei. Cartofii dulci au fost procesati in cipsuri in aproape acelasi fel ca si cartofii si produsul este acum popular in Asia. Cipsurile invelite in zahar sunt populare in China, varietatea sarata e populara in Statele Unite ale Americii, in timp ce cele picante cu piper cayenne si acid citric au fost testate cu rezultate favorabile in Bangladej.

Cum se pastreaza:
-Cartofilor le place un mediu rece (45-55 grade F) si umed (dar nu ud), dar daca ii puneti la frigider, amidonul din cartof se poate transforma in zahar si pot avea tendinta de a se innnegri o data bagati in mnacare. Tineti-i in panza groasa de sac, hartie sau pungi de plastic perforate, feriti de lumina, in cea mai racoroasa si cea mai bine ventilata parte din casa. In conditii ideale pot rezista pana la 3 luni. Nu tineti cartofii cu ceapa impreuna, pentru ca gazele pe care amandoi le emana ii va altera.
-Tineti cartofii dulci in locuri intunecate, uscate, racoroase, la temperaturi cuprinse intre 55-65 grade F pana la o luna, sau folositi-i pana intr-o saptamana daca ii tineti la temperatura camerei.

Calitati nutritionale (100g):
Calorii 88
Proteine 2
Lipide 0.2
Carbohidrati 20
Fibre 2

Beneficii pentru sanatate:
-tratarea fracturilor, a durerilor de cap, problemelor de digestie si char a reumatismului
-in secolul al 19-lea, sucul proaspat era foarte apreciat in tratarea arsurilor.
-este o sursa de energie si favorizeaza prelungirea senzatiei de satietate.

Retete: Placinta aromata de cartofi

Ingrediente:
900 g cartofi
3-4 fire subtiri de ceapa verde
2 linguri patrunjel verde, tocat
225 g br?nza Ceddar
2 galbenusuri mari
o lingurita boia dulce
125 g pesmet
50 gr migdale tocate
50 gr unt, topit
sare, piper negru macinat
salata verde sau legume fierte, pentru garnitura

Mod de preparare
Porniti cuptorul cu circa 15 minute inainte de a va apuca de gatit. Ungeti cu putin ulei o tava rotunda cu diametrul de circa 20 cm si tapetati-o cu hartie. Curatati cartofii de coaja, taiati-i in felii subtiri si lasati-i deoparte. Amestecati ceapa verde tocata, patrunjelul, branza si galbenusurile. Separat, amestecati boia cu pesmetul. Presarati migdalele maruntite pe fundul tavii de copt. Acoperiti cu jumatate din cartofi, presarati amestecul de pesmet cu boia, sare si piper dupa gust. Puneti compozitia de branza si ou peste pesmet, sarati si piperati, apoi asezati feliile de cartofi ramase. Turnati deasupra untul topit. Coaceti circa o ora in cuptorul preincalzit; lasati placinta sa se raceasca 10 minute inainte de a o rasturna pe un platou. Serviti imediat cu salata verde sau legume fierte.

Cartofi
  Acasa Despre noi Fructe Legume Cariere Link-uri Oferta Contact