English
 

CONOPIDA

Denumirea latin? este Brassica oleracea var. Botrytis si este o plant? anual? din familia verzei. Partea comestibil? o reprezint?t mugurii tineri de flori, de culoare alb?. Este cultivat? ?n regiunile de clim? temperat?.

Con?ine potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cupru, zinc, fluor, caroten, vitaminele C, K, B1, B2, B6.

Conopida este o valoroas? surs? de vitamine, cunoscut? pentru eficien?a sa ?n prevenirea ?i tratarea cancerului, ?n special a celui de colon. Aceast? legum? con?ine cantit??i importante de sulf, calciu, magneziu ?i potasiu.

 

Calitati nutritionale (100g):

Energie  21 kcal

Proteine  2,8%

Lipide 0,3%

Glucide   3,9%

Apa  91,6%

Fibre  2,5 g

Vitamina C  60 mg

Magneziu  15 mg

Potasiu  320 mg

 

Beneficii pentru sanatate:

previne anemia

ajuta la combaterea bolilor de inim? ?i a atacului cerebral

regleaza  tensiunea arterial

previne cataracta dar ?i alte afec?iuni oftalmologice

 

Cum se pastreaza:

Conopida se poate pastra la frigider, intr-o punga de hartie sau plastic pentru o saptamana. Pentru a preveni umezirea capatanii, este de preferat sa fie pozitionata cu tulpina in jos.

 

Retete:

Friptur? de curcan cu conopid?

 

Ingrediente:

500 g carne de curcan

o conopid?

50 ml vin alb

100 ml ulei de m?sline

3-4 foi de dafin

o linguri?? de cimbru

sup? de zarzavat

 

Mod de preparare:

Conopida se desface ?n buche?ele, se spal? ?i se c?le?te ?ntr-un vas cu pu?in ulei de m?sline. C?nd sunt gata, buche?elele se presar? cu cimbru.
Carnea, a?ezat? ?ntr-o tav? uns? cu ulei ?i pres?rat? cu cimbru, se pune ?n cuptor. Dup? 20 de minute, se ?ntoarce friptura ?i se strope?te cu supa de legume.

Conopida
  Acasa Despre noi Fructe Legume Cariere Link-uri Oferta Contact