English
 

DOVLECEI

Adus in Europa abia in Evul Mediu de catre turci, dovlecelul este o leguma de culoare verde sau galbena, cu aroma delicata si miez cremos. Se gaseste sub forme, marimi si arome diferite. Indiferent de sortiment - Zucchini, cel verde; Patison, cel galben, de forma discoidala, ca o scoica cu margini crenelate etc., se consuma de preferinta dovleceii tineri.

Calitati nutritionale (100g):
Calorii 26
Proteine 1,1
Lipide 0
Carbohidrati 6,5
Fibre 0,5

Beneficii pentru sanatate
-pulpa de dovleac pasata poate fi folosita ca masca de fata, iar aplicata pe contuzii si arsurii usoare are efect racoritor si ajuta la vindecare

Retete: Tortilla cu dovlecei si tarhon

Ingrediente:
700g cartofi
3 linguri ulei de masline
o ceapa, taiata rondele subtiri
sare, piper negru macinat
un dovlecel taiat felii subtiri
6 oua
2 linguri tarhon proaspat, tocat marunt
felii de rosie, pentru garnitura

Mod de preparare
Curatati cartofii si taiati-i in felii subtiri; zv?ntati feliile de cartof intr-un prosop. Incingeti uleiul si caliti ceapa timp de 3 minute, presarati pe cartofi sare si piper dupa gust, apoi amestecati cu grija feliile de cartof cu ceapa din tigaie. Micsorati flacara aragazului la minimul posibil, acoperiti tigaia si lasati cartofii sa se prajeasca 5 minute, apoi intoarceti-i pe partea cealalta si lasati-i inca 5 minute. Din c?nd in c?nd verificati sa nu se lipeasca de tigaie. Adaugati dovlecelul taiat, acoperiti din nou si lasati inca 10 minute pe foc. Bateti ouale cu tarhonul tocat, sare si piper dupa gust; turnati-le peste legumele din tigaie si lasati-le la foc mic 20-25 minute (sau pana cand ouale s-au solidificat la suprafata). Intoarceti tortilla pe partea cealalta (daca nu puteti sa o intoarceti ca pe o clatita, ajutati-va de capacul cu care ati acoperit tigaia sau de o farfurie cu acelasi diametru) si lasati-o pe foc inca 3-5 minute, sa se rumeneasca. Taiati-o in patrate cat o imbucatura si serviti-o calda sau rece, cu felii de rosie.

Dovlecei
  Acasa Despre noi Fructe Legume Cariere Link-uri Oferta Contact