English
 

GHIMBIR

Ghimbirul este originar din sudul Chinei. Astazi, este cultivat in toata regiunea tropicala si subtropicala in Asia (India producecca. 50% din recolta mondiala), Brazilia, Jamaica (de unde este exportata cea mai buna calitate pe plan mondial) si Nigeria al carui ghimbir este foarte iute, dar lipsit de aroma.

Ghimbirul este o planta perena, taratoare, cu rizom mare si tulpini ce ating inaltimi de de 30-100 cm. Frunzele sunt ascutite si lungi, ca un varf de lance; au cca. 15-20 cm lungime, cu o striatie longitudinala proeminenta. Florile sunt grupate sub forma de ciorchine, de culoare alba patate cu purpuriu. Se cultiva prin taierea rizomului si se planteaza in soluri grase, lutoase, cu drenaj bun. Are nevoie de un climat tropical cu un sezon uscat si unul de ploi abundente.

Ghimbirul este comercializat sub mai multe forme, dupa cum urmeaza:
Radacini intregi, proaspete. O radacina de ghimbir este numita ?mana?. Ea are o culoare galben-deschis la interior si o coaja de diferite nuante cafenii. Ghimbirul jamaican, de culoare galben deschis, este socotit a avea cea mai buna calitate. Ghimbirul african si indian are o coaja mai inchisa la culoare si este de calitate mai slaba, cu exceptia celui din Kenya.
Rizomii intregi au gustul cel mai proaspat.
Radacini uscate. Se comercializeaza ?negre? (cu coaja cu tot) sau ?albe? (fara coaja). Este disponibila intreaga sau taiata feliute.
Ghimbir pudra. Are culoare galben-deschis si este obtinut prin macinarea radacinii uscate.
Ghimbir conservat. Este preparat din rizomi tineri, decojiti si taiati feliute si apoi fierti intr-un sirop gros de zahar. Bucatile de ghimbir si siropul sunt conservati impreuna. Ghimbirul este moale si carnos, dar extrem de iute.
Ghimbir cristalizat. Este si el obtinut prin fierbere in sirop de zahar, uscat apoi la aer si rulat in zahar.
Ghimbir murat. Este taiat feliute foarte subtiri, ca hartia, si apoi murat in otet. Ghimbirul murat este numit in Japonia ?gari? si insoteste adesea ?sushi?; este servit intre feluri, pentru a reimprospata cerul gurii. Are culoare rozalie.

 

Calitati nutritionale (100 g produs):

Ghimbir crud

Energie  20 kcal   80 kJ

Carbohidrati   17.77g

Zaharuri   1.7 g

Fibre alimentare   2 g  

Grasimi  0.75 g

Proteine  1.82 g

 

Beneficii pentru sanatate:

Imbunatateste activitatea tractului digestiv.

Proprietati antiinflamatoare.

Influenteaza pozitiv plamanii si caile respiratorii.

Stimuleaza circulatia sanguina.

 

Cum se pastreaza:

Ghimbirul proaspat poate fi pastrat cateva saptamani in frigider.

Ghimbirul uscat trebuie stocat la adapost de lumina, aer si umezeala.

 

Retete:

Supa cu morcovi si ghimbir

 

Ingrediente:

1 filet de porc (350 g)
sare, piper
2 linguri unt topit
1 kg morcovi
40 g ghimbir
1 ardei iute
50 g amestec de ceapa alba si rosie
400 ml lapte de cocos (doza)
1 l supa
1 legatura praz

 

Mod de preparare:

1. Sarati carnea, piperati-o, prajiti-o intr-o lingura de unt topit, intoarceti-o si prajiti-o cca. 15 minute la foc mic.
2. Curatati morcovii, taiati-i rondele. Curatati ghimbirul, taiati-l cuburi. Taiati ardeiul iute pe lung, indepartati-i semintele, tocati-l marunt.
3.
In restul de grasime caliti ardeiul iute, ghimbirul, ceapa. Adaugati morcovii si caliti-i. Turnati supa si laptele de cocos, lasati 10 min. sa fiarba, pasati si condimentati. Pregatiti prazul, taiati-l inele si prajiti-l 1 min. in grasimea de la prajit. Adaugati-l in supa. Taiati carnea felii, serviti alaturi de supa.

Ghimbir
  Acasa Despre noi Fructe Legume Cariere Link-uri Oferta Contact