English
 

MORCOV

Este o leguma radacinoasa originara din Afganistan, unde crestea in stare salbatica. Abia in secolul al XVII-lea a aparut morcovul de culoare portocalie in Olanda. Partea comestibila a plantei este tuberculul, cu gust dulce si foarte hranitor.

Cum se pastreaza:
- Inainte sa puneti morcovii la pastrat, trebuie sa le taiati frunzele verzi, sa-i clatiti si sa-i uscati. Apoi puneti-i in pungi de plastic si bagati-i la frigider in cel mai rece si mai umed loc. In acest fel vor rezista cateva luni. Pentru ca morcovii sa ramana crocanti si plini de culoare adaugati un pic de apa pe fundul pungilor de plastic, si astfel morcovii vor ramane hidratati. Morcovii nu trebuie pusi impreuna cu mere sau pere, deoarece acestea emana gaze de etilena, ceea ce ii face sa devina amari.

Calitati nutritionale (100g):
Calorii 41
Proteine 0,9
Lipide 0,2
Carbohidrati 9,6
Fibre 2,8

Beneficii pentru sanatate:
-reprezinta o sursa foarte importanta de vitamina A si beta-caroten
-contin fibre, fibrele fiind importante pentru tractul gastro-intestinal, reducand nivelul colesterolului
-au un continut foarte scazut in calorii
-contin si alfa-caroten, substanta care incetineste si previne cresterea tumorilor

Retete: Morcovi cu portocale

Ingrediente:
4-5 morcovi potriviti
2 portocale si jumatate
1 lamaie
4 linguri de ulei de masline
30 g unt coriandru
patrunjel verde
migdale
sare, piper

Mod de preparare
Se curata morcovii de coaja, se fierb in apa cu putina sare, se scot din apa, iar dupa ce se racesc, se taie rondele subtiri. Se prajesc in unt rondelele de morcov, se adauga peste ele zeama stoarsa de la doua portocale, se condimenteaza cu coriandru, sare si piper, dupa gust. Se soteaza impreuna 10 minute, amestecand mereu. Se lasa sa se racoreasca, apoi se toarna intr-o salatiera. Se acopera si se lasa in frigider timp de o ora. Intre timp se prepara un sos vinegreta, amestecand sucul de lamaie cu sucul unei jumatati de portocala si doua linguri de ulei. Se adauga sare si piper, dupa gust, dupa care se asezoneaza salata. Se serveste cu migdale prajite, presarate deasupra si frunze de patrunjel.

Morcov
  Acasa Despre noi Fructe Legume Cariere Link-uri Oferta Contact