English
 

SPARANGHEL

Sparanghelul, Asparagus officinalis, este o leguma considerata delicatesa. Mancarurile cu sparanghel sunt rafinate si lipsite de orice condiment, tocmai pentru a-i lasa nealterat gustul. Partea comestibila a plantei e reprezentata de lastarii fragezi, care pot fi consumati verzi sau etiolati (albi).
Lastarii etiolati sunt lipsiti de clorofila si au un gust diferit fata de cei verzi; ei se obtin prin ingroparea in biloane, de la inceputul dezvoltarii lor, pentru a fi feriti de lumina. Acesti lastari sunt de fapt viitoarele tulpini florifere ale plantei.

Sparanghelul se adapteaza la o intreaga serie de conditii de clima si sol (din Rusia pana in Guatemala), dar cel mai bine se simte in zone asemanatoare celei mediteraneene (cum ar fi California si Mexicul).
Planta are nevoie de soluri usoare, nisipoase si de ingrasamant natural. In primul an nu da tulpini, in cel de-al treilea tulpinile sale fiind excelente pentru consum.
Tulpinile de sparanghel cresc dintr-o coroana care se gaseste la cca. 30 de centimentri sub sol. Ele sunt de culoare alba, pana cand sunt expuse la lumina; devin verzi pentru ca fotosinteza le dezvolta clorofila. Planta este perena, traind 30-35 de ani.
Peru este cel mai mare exportator de sparanghel, urmat de China si Mexic. Cei mai mari importatori sunt SUA, Uniunea Europeana si Japonia.

 

Calitati nutritionale (100g):

Energie  24 kcal

Proteine  2 g

Carbohidrati 3.88 g

Fibre alimentare  2.1 g

Grasimi  0.12 g

 

Beneficii pentru sanatate:

Protejeaza inima

Diuretic natural

Lupta impotriva defectelor din nastere

Recomandat pentru sanatatea florei intestinale

 

Cum se pastreaza:

Sparanghelul este foarte delicat si perisabil. Sparanghelul proaspat se pastreaza 3-4 zile in frigider, acoperit lejer cu o punga de plastic, cu tulpinile infasurate in prosoape de hartie umede, sau cu coditele cufundate in 5-10 cm de apa rece, intr-un pahar inalt (cum se tin verdeturile: marara, patrunjel etc.). In acest din urma caz, partea superioara a tulpinilor se acopera cu o punga de plastic care lasa planta sa respire.
Sparanghelul oparit se poate pastra chiar si 9 luni, in congelator.

 

Retete:

Supa crema de sparanghel

 

Ingrediente:

500g sparanghel

20g faina

100 ml lapte

100 g ceapa

20 g patrunjel

100 g unt

2 oua

10 g sare

piper

20 g marar

 

Mod de preparare:

Sparanghelul se curata, se spala si se taie varfurile ( 2-3 cm ), apoi se fierb intr-un vas separat pana se inmoaie. In alta oala se pun in doi litri de apa rece ceapa si sparanghelul, lasand sa clocoteasca la foc molcom pana cand sparanghelul e bine fiert. Se strecoara zeama, iar sparanghelul se da prin pasoar. Untul (75g) se incinge intr-un vas separat, se presara faina care se amesteca bine pana devine de culoarea lunii, se stinge cu pireul si zeama de la sparanghel, se adauga sarea cuvenita si se infrateste cu galbenusurile batute, dupa care se toarna in oala luata de pe foc, impreuna cu untul ramas si verdeata tocata fin.

Sparanghel
  Acasa Despre noi Fructe Legume Cariere Link-uri Oferta Contact