English
 

VINETE

V?n?ta (sau p?tl?gea v?n?t?) (Solanum melongena) este o specie a genului Solanum, originar? din India de sud ?i Sri Lanka. Este o plant? anual?, care are o ?n?l?ime de 0,4-1,5 m, de obicei spinoas?, cu frunze mari, lobate, lungi de 10-20 cm ?i late de 5-10 cm. Floarea este alb? spre purpurie, cu o corol? cu cinci lobi ?i stamine galbene. Fructul este unul c?rnos, cu un diametru de 3 cm la plantele s?lbatice (?i mult mai mari la cele cultivate), care con?ine numeroase semin?e mici ?i moi.

Este o plant? de cultur? important?, crescut? pentru fructul ei alb sau violet. A fost cultivat? ?n ??rile din Asia de sud ?i de est ?nc? din preistorie, dar se pare c? a fost cunoscut? de c?tre lumea occidental? acum nu mai mult de aproximativ 1500 de ani. Numeroasele denumiri arabe ?i nord-americane penru ea, ?i lipsa de nume grece?ti ?i romane antice, arat? c? a fost transportat? prin Marea Mediteran? de c?tre arabi la ?nceputul Evului Mediu.

Plantele care sunt cultivate ?n Europa ?i America de Nord ast?zi sunt elongate, ovoidale, lungi de 12-25 cm ?i late de 6-9 cm, av?nd coaja violet ?nchis spre indigo. O mai mare varietate ?n ceea ce prive?te forma, m?rimea ?i culoarea apare ?n India ?i ?n alte p?r?i din Asia. Acolo, plantele cultivate seam?n? foarte mult cu ou?le de g?in? din punct de vedere al m?rimii ?i al culorii; culoarea poate varia de la alb, la galben, ro?u, violet sau indigo. Unele dintre ele sunt colorate ?n degrade, de la alb la tulpin? p?n? la violet aprins sau indigo, chiar negre; de asemenea, exist? plante total albe. V?n?ta chinezeasc? are o form? de castravete mai ?ngust ?i pu?in curbat. Numele de 'plant? ou' dateaz? din anii 1700, c?nd majoritatea europenilor cultivau plantele care erau albe-g?lbui ?i sem?nau la form? ? m?rime cu un ou de g?sc?.

Fructul crud nu are un gust prea pl?cut, dar atunci c?nd este g?tit, devine fraged, ob?ine o arom? complex? ?i o textur? interesant?. S?rarea, iar apoi stoarcerea sa ajut? la eliminarea aproape total? a gustului amar. Este folositoare pentru buc?t?rie datorit? capacit??ii sale de a absorbi o mare parte din gr?simile de g?tit, f?c?nd posibil? realizarea unor preparate savuroase. Pulpa fructului este fin?; numeroasele semin?e sunt moi ?i (ca ?i ?n cazul tomatei) sunt comestibile.

 

Calitati nutritionale (100g):

Energie  35 kcal

Proteine  0.83 g

Lipide: 0,23 g

Glucide: 6,23 g

Apa: 89,67 %

 

Beneficii pentru sanatate:

Protejeaza membranele celulelor creierului impotriva radicalilor liberi

Sursa importanta de antioxidanti

Benefica pentru sistemul cardiovascular

 

Cum se pastreaza:

Vanata este foarte perisabila si trebuie sa fii foarte atent la felul in care o pastrezi. Vinetele sunt sensibile atat la caldura, cat si la frig. Trebuie pastrate la o temperatura de 10 grade Celsius.
Pastreaza vinetele netaiate si fara a le fi spalat inainte in frigider, intr-o punga de plastic, dar doar pentru cateva zile.

 

 Retete:

Vinete portugheze

 

Ingrediente:

3-4 vinete frumoase

150 ml ulei

1 lingura unt

150 gr. brinza telemea

2 buc. ceapa

500 gr. rosii

2 linguri faina

2-3 catei de usturoi

o lingurita zahar

o foaie dafin

cimbru

o lingura pesmet

 sare, piper.

 

Mod de preparare:

Vinetele se spala si se taie felii groase de 1 cm, se presara cu sare si se pun la scurs prin presare, lasindu-le sa stea circa 30 min. Separat, se infierbinta uleiul in care se prajesc cepele taiate marunt, se adauga rosiile decojite si taiate felii, usturoiul taiat, frunza de dafin, cimbrul, zaharul, sarea si piperul. Se fierbe inabusit circa 30 min., pina cind sosul se ingroasa indeajuns. Vinetele se dau prin faina si se prajesc usor in ulei pe ambele parti. Dupa ce se raceste, sosul se trece printr-o sita. Intr-un vas de Jena se pun citeva felii subtiri de brinza peste care se pun felii de vinete; se mai toarna putin sos, apoi din nou se pun felii de brinza, vinete si sos pina se termina totul. Peste ultimul strat de sos se presara brinza rasa amestecata cu pesmet. Se stropeste cu unt si se da la cuptor la foc iute.
Se servesc calde.

Vinete
  Acasa Despre noi Fructe Legume Cariere Link-uri Oferta Contact