English
 

ZUCCHINI

Denumirea latin? este Cucurbita pepo. Este un soi de dovleac, cultivat pentru fructele sale verzi ?i lunguie?e.
Este foarte popular ?n ??rile Europei Vestice ?i ?n jurul bazinului M?rii Mediteraneene. 

 

Calitati nutritionale (100g):

Energie 16 kcal

Proteine 1.2 g

Lipide 0.2 g

Carbohidrati 3.4 g

Fibre 1.1 g

 

Beneficii pentru sanatate:

Ajuta la vindecarea astmului, datorita vitaminei C pe care o contine, un puternic antioxidant, si totodata are proprietati antiinflamatorii.

Un consum regulat de zucchini micsoreaza nivelul homocisteinei.

Previne riscul aparitiei sclerozei multiple.

 

Cum se pastreaza:

Zucchini se pastreaza la frigider, intr-o punga de plastic si este de preferat sa fie consumati in primele 3 zile.

 

Retete:

Zucchini gratinat cu cascaval

 

Ingrediente:

1 kg zucchini,
1 lingura de ulei,
100 g cascaval Edami,
50 g cascaval cu gust afumat,
50 g unt,
200 ml smantana,
1 galbenus,
(100 g carne afumata fiarta),
sare, piper macinat.

 

Mod de preparare:

Zucchini se spala, se sterge si se taie oblic, in felii de jumatate de deget.

Daca zucchini este mare si are multe seminte, atunci se curata si se indeparteaza semintele.

Jumatate din cantitate se asaza intr-un vas termorezistent uns cu ulei, se sareaza, se pipereaza si se presara jumatate din cantitatea de cascaval de ambele tipuri.

Peste acestea se asaza feliile ramase, se condimenteaza si se stropeste cu smantana amestecata cu galbenus.

Se presara deasupra cascavalul ramas, untul se faramiteaza deasupra si se da la cuptor, dar nu se prajeste prea tare, ca sa nu se acreasca cascavalul.

Se poate prepara mai consistent, dar in acest caz, pe primul strat de zucchini se asaza carne afumata taiata fasiute.

Zucchini
  Acasa Despre noi Fructe Legume Cariere Link-uri Oferta Contact